StopArmoede.Nu reageert enthousiast op de berichtgeving dat niemand nog van drinkbaar water worden afgesloten. StopArmoede.Nu voerde al verschillende acties voor het recht op water. Dat dit recht eindelijk wordt gerealiseerd, juichen we toe. Tegelijkertijd formuleren we een aantal opmerkingen bij wat we in de krant lezen.
Fraude is niet de oorzaak van afsluiten, armoede wel.
Water-link zal enkel nog afsluiten in geval van fraude. Fraude is een verwaarloosbaar probleem. Uit de recentste statistieken van de Vlaamse Milieu Maatschappij leren we dat het in 2016 ging over exact één geval.
Het echte probleem is dus niet fraude maar wel armoede. Mensen betalen hun factuur niet omdat ze er geen geld voor hebben. De prijzen voor water en andere zaken zoals energie en huisvesting zijn hoog. Gezinnen in armoede kunnen hun vaste kosten niet betalen. Ook de voorgestelde afbetalingsplannen zijn niet altijd realistisch. Mensen aanvaarden zo’n plan om niet direct afgesloten te worden. Maar bij de effectieve afbetaling komen ze alsnog in de problemen.
We lezen dat Water-link wanbetalers zal blijven vervolgen, maar deurwaarders sturen en mensen opzadelen met extra kosten verergert net de situatie van mensen in armoede. 100 euro wordt al snel meer dan 1000 euro door invorderingskosten. Wat we nodig hebben zijn inkomens boven de armoedegrens en realistische afbetalingsplannen voor wie schulden heeft.
Is de digitale watermeter ook slim?
Stop.Armoede.Nu plaatst enkele kanttekeningen bij de digitale watermeters die afsluitingen van water kunnen voorkomen. Op dit moment loopt een proefproject van Water-link met digitale meters, in de eerste plaats om het technisch aspect te testen. StopArmoede.Nu onderzoekt of die meters er ook voor zorgen dat gezinnen in armoede een betaalbare waterfactuur krijgen. Met andere woorden: is de digitale meter ook echt slim?
In december eindigde het onderzoek van StopArmoede.Nu. We publiceren onze aanbevelingen tegen 22 maart, Wereldwaterdag. Wat we uit de proefperiode leren is genuanceerd: er zijn voordelen, maar zeker ook nadelen. Is de berichtgeving dan niet voorbarig? Er is nog geen wettelijk kader. De mogelijkheid tot minimumlevering van water ontbreekt in Vlaanderen. Er is nog geen debat gevoerd hoeveel zo’n minimumlevering is: is dat genoeg water voor een menswaardig bestaan? Genoeg om je kind te wassen? Om het toilet door te spoelen? Om te koken?
StopArmoede.Nu is een actieplatform dat bestaat uit de Antwerpse werkingen van beweging.net, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, CAW, STA-AN, ACV en ABVV.